Konstresa till Stockholm den 14 feb 2018

På resande fot igen för att uppleva två utställningar, en på Millesgården och en på Waldemarsudde. Vi anländer i god tid och får en pratstund i kön till utställningen ”Den moderna kvinnan” med de finska konstnärinnorna: Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Sigrid Schauman och Elga Sesemann verksamma från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Vår guide är en erfaren och mycket kunnig person med förmåga att levandegöra konstnärerna. Vi får både inblickar i den finska historien och naturligtvis i konstnärernas individuella liv.

Helene Schjerfbeck, Grönt äpple 1915
Foto Gullbritt Weiland

Sigrid Schaumann, Strandträd
Foto Gullbritt Weiland

Sigrid Hjertën, Negern 1924
Foto Gullbritt Weiland

Ellen Thesleff, Dekorativt landskap 1910
Foto Gullbritt Weiland

Elga Seseman, Blomsterförsäljerska 1946
Foto Gullbritt Weiland

 

 

 

 

 

 

Ett gemensamt drag för dem alla verkar vara deras stolthet som yrkeskvinnor. De konstnärliga uttrycken är däremot mycket olika även om man ser deras djärvhet i det moderna bildspråket. Scherfbecks porträttmålningar i dova färger är fängslande. Elga Sesemanns färgbehandling är utomordentligt sprakande och Ellen Thesleff expressionistiska form och färgspråk är dovare med fin ljusskildring. Sigrid Schauman har målat kubistiskt inspirerade landskapsskildringar.

Utställning med Sigrid Hjertén på Waldemarsudde
Foto Gullbritt Weiland

Efter lunch med bedårande utsikt från Forestas restaurang far vi vidare till Waldemars udde.
En guide med en stor berättarglädje möter oss för en lång och innehållsrik föreläsning i kronologisk ordning över Sigrid Hjerténs liv och konstnärskap. En fantastisk resa i färgexcesser som får oss att häpna även om vi sett delar av utställningen tidigare. Det intressanta är att se hela detta konstnärskap i dess omfång och dess utvecklig över tid och i förhållande till det liv som Sigrid Hjertén levde. Vår uppfattning om konstnärinnornas självständighet och obändiga vilja att uttrycka sig i bild förstärks från förmiddagens finska konstnärinnor som verkar under samma tid. Sigrid Hjerténs senare verk från 30-talet imponerar framförallt på oss.

Vi som var med på resan vill tacka den nya resegruppen: Kerstin Stål, Annika Rannström och Ingrid Andersson för att Ni ordnade denna tur till två mycket sevärda utställningar som vi varmt rekommenderar alla att besöka.

 


Art After Work den 24 januari på Passagen

medverkande Monika Minnhagen-Alvsten

Vi inleder det nya året 2018 med ett finskt tema som uppföljning av förra årets jubileum av den finska självständigheten 100 år. Det är Monika Minnhagen-Alvsten som är först ut med föreläsningen om finsk konst och design. Vilken dragningskraft Monika har! Det märks på tillströmningen av muntra medlemmar. Hon har under många år varit medlem och styrelseledamot i KKL. Alla vet att Monika är kännare av konsthistorien och dess etnologiska uttryck, och alla vet att man kan förvänta sig en gedigen och väl underbyggd föreläsning som engagerar oss åhörare.

 

Akseli Gallen-Kallela. Gosse och kråka , 1884

När man lyssnar på Monika är historiebeskrivningen lika central som representationen i de konstnärliga gestaltningarna. Vi får i framställningen följa den finska historien från 1880-talet fram till 1980-talet. Många välkända konstnärer har Monika plockat upp och visar deras betydelse i den finska historien: Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg, Akeseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Ellen Thesleff, Alvar Aalto, Tyko Sallinen m.fl. och andra mindre kända som Elga Sesemann. Väsentligt i beskrivningen av dessa konstnärer är deras betydelse för den finska identiteten samt vikten av hur konsten har bidragit till Finlands utveckling till en modern stat med välkänd och beundrad design.

Alvar Aalto. Vas

I Monikas analyser av bilderna ger hon oss intressanta iakttagelser av både motivval, komposition och koloriten i bildspråket. I formgivnings sammanhang kan vi också lägga märke till mönster som givit Finland sitt kännemärke som tex Marimekko och möbelkonst av Alvar Alto.

KKL vill tacka Monika Minnhagen-Alvsten för ett stort engagemang och djupa kunskaper som vi genom åren fått ta del av och som vi hoppas få njuta av snart igen!
Tillsammans med Kerstin Lundins och Marianne Örtlunds tilltugg till drycken blev även denna kväll något att minnas som ett signum för AAW i Konsthistoriska klubben.